☎+46(0)704388746 ÖPPETTIDER ATELJÉN Söndagar 14.00-17.00 Gångholmen 9 VÄSTERÅS

Carl Larsson

Carl Larsson 1 var en svensk målare och illustratör som levde mellan 1853 och 1919. Han är mest känd för sina akvarellmålningar av idylliskt familjeliv där hans egen fru och barn ofta stod som modeller. Hans verk präglas av ljusa färger och uppmärksamhet på ljus och skugga, och anses vara utmärkta exempel på svensk hemdesign från 1900-talets början 1 2 3 .

Larsson började sin konstnärliga karriär som illustratör för svenska tidskrifter och tidningar, men fick internationellt erkännande efter att han ställt ut sina verk i Paris, München och Wien. Han är också känd för sina dekorativa målningar, inklusive fresker, väggmålningar och altartavlor, och hans design för möbler, textilier och keramik 1 2 3 .

Larssons mest kända verk anses vara Midvinterblot (“Midvinteroffret”), en stor målning som skildrar en hednisk ritual som äger rum i skogen 1 2 . Målningen visas just nu på Statens konstmuseum.

Idag har Carl Larssons hem i Sundborn, Sverige, förvandlats till ett museum tillägnat hans liv och arbete, och besökare kan på egen hand uppleva det färgstarka, mysiga och kreativa hem som han och hans familj bodde i 2 3 .

Källor:

  1. Wikipedia. “Carl Larsson”. https://en.wikipedia.org/wiki/Carl_Larsson . 2 3 4
  2. Carl Larsson-gården. “Carl Larsson och hans hem”. https://www.carllarsson.se/en/carl-and-karin/carl/ . 2 3 4
  3. Besök Sverige. “Carl Larsson”. https://visitsweden.com/carl-larsson/ . 2 3